Saturday, December 19, 2009

Privating(?) the pictures

Assalamualaikum WBT...
dengan nama Allah yg Maha Pengasih lagi Mengetahui.....

sorry tajuk, x sure perkataan privating wujud ke tak...cam tak jer...heehehhe
so, parallel to my previous...erm, mesti ramai yg pening kan...xpaham ape matlamat post tu..

ringkasnya, tidak haram bagi seorang wanita itu mengambil dan meletakkan gambar dalam page dye....of coz la, saya pon buat..heeee,...kenangan2...
namun, jatuh hukum dosa bile gambar yg kiter post tu boley menimbulkan fitnah dan dipandang oleh brothers...pandangan pertama, rezeki...pandangan kedua..?
(maaf sgt2 jahil dalam penyampaian ilmu ni..insyaAllah, akan cuba improve mase depan,...)

so, cam mane sebenarnye nak private gambar ni..? saya buat ke..?
ok, alhamdulillah, sy da private kan dan untagkan gambar2 kat facebook untuk kaum2 sisters n femli jer....
melainkan gmbr yg dialbum rakan2, sesungguhnya sesetengah perkara itu diluar kawalan sya, datangnya dari keburukan sy sendiri.....

nak private gambar, cam ni.... mule2, tekan tab friends kat top page tu...
then, dye akan kluar bnyk2 kawan kiter kn..then, ader satu tab "Create New List"...
ha! tekan bende tu then check on any friends or sesapa yang korang nk bagi permission tengok gambar tu...
then, bile da settle eveything, pegi kat album yg korg nak private kan....then, click edit info, then pilih drop box untuk who can see this album, then pilih customize..nnti akan kluar group yg korg create td...
da siap...=]]
hehehe

perubahan itu sukar...memulakannya lagilah sukar....namun, setiap satu perubahan yg kiter buat, dari sekecil2 ibu jari insyaAllah, akan membawa kiter ke perubahan yg lebih besar
sesungguhnya, Allah menyayangi umatnya yang sentisa menghampiriNya...
ameen...

for the old me who made so many mistakes..
for the old me who ignore so many things
for the old me who bluntly did what i wanted
for the old me who know everything but nothing
for the old me, i ask for forgiveness..
for the future.
uncertain future.

insyaAllah, Dia bersama kita...
sesungguhnya, Dia lebih mengetahui...

btw, selamat bercuti semue...
saya tak sabar nk jumpe budak2 kms!!@1


jazakumullahu
-fatin-

5 comments:

Faiz Nadzam said...

gud :D

Baizura said...

way to go adek!! :)

fatiN wahaB said...

thanks korang for the support..
cant go on without you two..=]

sab said...

thumbs up!. jzkk sbb share bende ni :)

CaHaya said...

sy pula xsbr nk jumpa dak2 kmns.
hahaha.