Thursday, January 28, 2010

the Reality Check

Bismillahirrahmanirrahim....

Assalamualaikum...
Maaf kerana terlebih 3 hari dari niat asal dlm istiqamah update post....terlalu taksub dengan kehidupan universiti sampai terlupe janji diri...
Teringin nak letak gambar dlm post cam orng2 laen..heee...smpai pon hajat hati...

post kali ni... nak sentuh siket pasal ramalan..prediction orang kat sni sebut... ore klate kato teko or rhamale...
Nowadays, kiter dah terbiase membiasekan perkara yang tak sepatutnya dibiasekan..
contoh; ikhtilat...horoskop...pemakaian...pemakanan...bla bla bla....
namun kalau terang lagi bersuluh dalam Kalam cakap haram, xkiralah kondisinya, maka haramlah sesuatu itu...
Suke nk bawa post ni lebih bertujuan untuk kuiz2 personaliti, kuiz2, ramalan, yang ader kat muka buku kiter tu..(sesiape yg tak der muke buku, sy bagi standing ovation.!~)
dulu2, kalau jumpe kuiz jer mesti buat...yang paling excited, ha, ramalan tarikh perkahwinan..(pastu perasan sorang diri biler nak kawen, hikhik) tak pun, ramalan anak brape orang..xpun ramalan brape kali kapel baru kawen..(mostly pasal ikhtilat n ibadah perkahwinan, sebab tu letak gambar yg comel diatas itu, hee)
xpun, predict initials partner la....ramal personaliti gune blood type, jawab soalan siket2....
pastu....kluar la butang, forward to your friends, tak pun, compare result with your friends, kalau yg rajin, hantar, yang malas cam saye ini, skip to result terus...xsabar nak tahu...
(drum roll)
terpampang la keputusan kuiz tu...
"Anda akan berkahwin pada tahun 2012, bulan august"
"Anda jenis setia. Anda akan berkahwin dengan pasangan pertama anda, Semoga berbahagia"
da da da...

excited la kiter...sedar tak sedar, lebih2 lagi kuiz personaliti tu, kiter siap ngan kadang2 da boleh agak keputusan dye... pastu, biler bace,
"eh, betol giler...aku mmg cam ni pon"
xpun bace horoskop "beware of your money and luck today" pastu kiter pon terfikir, aish, ape nak jadi hari ni....xpun, "you love shadows will come out" kiter pon, hikhik, excited jer, mate akan tercari2 muke org yg kiter suke, pastu terus fikir, "owh, ni ker maksud horoskop tu..betol la..sukenyer!~ hikhik...

dalam tak sedar...
kiter meletakkan agama kiter di hujung jarum..
skali terdetik di hati kiter, "wah, betolla ape dye tules" , agama tu terus jatuh...jatuh plak dalam pasiran pantai...susah nak cari balik..
sebab..
sebab disamakan kiter memberi harapan kiter pada tulesan itu..
diertikan kiter melabuhkan nasib kiter pada coretan itu..
ditafsirkan kiter meletakkan kepercayaan kiter pada kertas itu..
sedangkan, harapan paling tinggi harus diberikan kepada Allah, sebagai salah satu cara beriman dengan hati...
sedangkan, nasib kiter milik Allah, hanya Dia yang tahu ape nasib kiter, and nasib manusia ni dah lame tercatit dlm buku diari hidupnya seorang umat, "The pen has been lifted and the ink has dried up"(at-tarmizi)
sedangkan, kepercayaan kiter harus pada 6 bende yang membentuk iman kiter....

tapi bile kiter ubah ketiga2 bende ni...nauzubillah...unaware..kiter boleh digolongkan dalam golongan yang terpesong agama...

"Imam Muslim meriwayatkan dalam kitab Shahih Muslim, bahwasanya Rasulullah SAW bersabda : Barangsiapa mendatangi arraaf (tukang ramal)) kepadanya, tidak akan diterima shalatnya selama empat puluh hari."
"Dari Abu Hurairah r.a dari Rasulullah SAW, beliau bersabda:Barangsiapa yang mendatangi kahin (dukun)) dan membenarkan apa yang ia katakan, sungguh ia telah kafir terhadap apa yang diturunkan kepada Muhammad SAW." (HR. Abu Daud).


Dalam Islam, hanye ader satu ramalan yang diharuskan...ramalan yang berlandaskan kalam Allah...
contoh, kiter meramalkan bahawa akan datang Hari Akhirat...
diharuskan untuk kiter agar umat ni sedar akan tujuan kiter diciptakan [51:56]
tapi, yang dijatukan hukum haram apabila kiter mula meramal tarikh akan berlakunya Hari Kiamat.. mulelah kiter bilang, okey, 1000 tahun... macam2 perkiraan, 1000 tahun jajahan kristian yang bersamaan dengan perkiraan tahun hijrah...lepas tu, kire, 88 hari Yakjuj Makjuj takluk..(wallahualam)...semue ni...salah...dosa...haram...
sebabnye, yang Maha Mengetahui hanya Dia...bile kiter cube meramal, ibarat kita nak menandingi kuase ilmu Dia...sedangkan ape yg ader fis sama wal ardh adelah milik Allah...

berbalik kepada kuiz2 tadi...
apabile kiter bace, minda kiter akan terfikir bende tu..bile kiter berfikir kiter akan berusaha ke arah itu...atau mencari jer alasan untuk membenarkan kate2 tu..
contoh, bile jumpe orang yg kiter suke tadi...mule la fikir, "wah wah!~ jodoh2..i suke i suke.."
padahal, kalau tak bace bende tu, kite takder la mate melilau sini sane cri dye...takder nyer nak ternampak dye...
pengaruh minda..
dan pengaruh incik S...

Same2 kiter renungi hadis2 tu...kalau tak percaye lagi..bukala buku panduan hidup kiter tu..
Bile kita pcaya ramalan2 tu, maksudnya kiter menyerahkan khidupan kita pd iblis. Pada saat kita diramal, itu sama saje detik kita memberikan diri kita dan kehidupan kita utk disutradarai incik S ni...
insyaAllah, same2 kiter berubah untuk kebaikan..
untuk diri..
untuk agama..
demi Dia..
Ameen...

Jazakillahu...





10 comments:

sab kms said...

agree2 fatin...

ada riwayat yang mengatakan, golongan yang tidak percaya pada tilikan nasib, bomoh dan seangkatan dengannya akan dimasukkan ke syurga TANPA HISAB...huhu..

Thanks fa for sharing :)

fatiN said...

nauzubillah..
yaAllah, jauhkan aku, keluargaku, bakal keluargaku, kawan2ku, akhwat ku dan seluruh umat Mu dari golongan ini ya Allah

Anonymous said...

youth dating prayer [url=http://loveepicentre.com/]diamond head singles[/url] speed dating north east http://loveepicentre.com/ black lesbian dating

Anonymous said...

Lenovo Laptop [url=http://www.hqlaptopbatteries.com/-420-laptopbatterymodel109.html]Fujitsu laptop battery[/url] replacement laptop batteries http://www.hqlaptopbatteries.com/-a2000-laptopbatterymodel865.html universal laptop battery
compare laptops [url=http://www.hqlaptopbatteries.com/-3503nwlmi-laptopbatterymodel1278.html]compare laptops[/url] Fujitsu laptop battery http://www.hqlaptopbatteries.com/-3500-laptopbatterymodel1297.html notebook batteries
Clevo Laptop [url=http://www.hqlaptopbatteries.com/-5571anwxmi-laptopbatterymodel1154.html]laptop accessories[/url] Discount Laptop Batteries http://www.hqlaptopbatteries.com/-pcg-qr-laptopbatterymodel372.html Apple laptop battery

Anonymous said...

http://online-health.in/aricept/new-england-journal-of-medicine-aricept
[url=http://online-health.in/azathioprine/mode-of-action-for-azathioprine]cosco drugstore[/url] drug game [url=http://online-health.in/bactroban/bactroban-generic]bactroban generic[/url]
most common abused perscription drug http://online-health.in/anafranil/anafranil-effects
[url=http://online-health.in/atacand/atacand-and-pregnency]cvs pharmacy lemon grove[/url] the doctors pharmacy [url=http://online-health.in/azithromycin/azithromycin-and-general-anesthesia]azithromycin and general anesthesia[/url]
facts about hair drug test http://online-health.in/aricept/generic-for-aricept
[url=http://online-health.in/baclofen/baclofen-information]application of gas chromatography in drugs[/url] anxiety depression drugs [url=http://online-health.in/azithromycin]azithromycin[/url] home remedieshow pass a drug test [url=http://online-health.in/atenolol/atenolol-free-shipping]atenolol free shipping[/url]

Anonymous said...

http://alwayshealth.in/canada-pharmacy/humana-pharmacy
[url=http://alwayshealth.in/ocd/ocd-and-inositol]high school athletes randomly drug tested[/url] dysfunction erectile treat [url=http://alwayshealth.in/hearts/elderly-air-heart]elderly air heart[/url]
diabetes and drug screens http://alwayshealth.in/heart-disease/heart-gifts
[url=http://alwayshealth.in/skin-infection/antiboitics-ear-infection]what are the five categories of drugs[/url] levitra addiction [url=http://alwayshealth.in/canada-pharmacy/humana-pharmacy]humana pharmacy[/url]
what is poly drug use http://alwayshealth.in/omnicef/klebsiella-oxytoca-omnicef
[url=http://alwayshealth.in/ocd/how-to-help-yourself-with-ocd]drug rpg games[/url] access drugs and chattanooga and brad standefer [url=http://alwayshealth.in/smoke/smoke-sugar-man]smoke sugar man[/url] does bleach work for passing drug tests [url=http://alwayshealth.in/oxcarbazepine]oxcarbazepine[/url]

Anonymous said...

mercedes benz international management team http://eautoportal.in/daihatsu/daihatsu-trevis-fr volkswagen motors
[url=http://eautoportal.in/bmw-car/bmw-e34-where-is-radio-fuse]automobile tire prices[/url] dodge power wagon concept [url=http://eautoportal.in/cadillac/cadillac-advertisement-collecters]cadillac advertisement collecters[/url]
international auto escrow http://eautoportal.in/auto/route-79-auto-sales
[url=http://eautoportal.in/kia/kia-rosenberg-tx]volkswagen euro[/url] werner auto sale belvidere [url=http://eautoportal.in/buick/buick-rondayview]buick rondayview[/url]
dodge c series http://eautoportal.in/jaguar/jaguar-in-car-telephone
[url=http://eautoportal.in/honda-motorcycle/triumph-motorcycle-dealer-locator]spa city auto sales[/url] mercedes diplomatic sales [url=http://eautoportal.in/citroen/citroen-vente]citroen vente[/url]

Anonymous said...

ocala travel http://atravel.in/plane-tickets_plane-tickets-to-namibia-africa travel mexico city air fares
[url=http://atravel.in/lufthansa_boeing-enterprises]travel insurance for quebec resident[/url] kualalampur travel forums [url=http://atravel.in/motel_motel-homicide-stabbing-death-seattle]motel homicide stabbing death seattle[/url]
marshall islands travel http://atravel.in/inn_hamton-inn-north-conway-nh
[url=http://atravel.in/airport_bus-from-rome-airport-to-naples-airport]travel from michigan to chicago[/url] wiki travel romaneste [url=http://atravel.in/map_wv-state-road-map]wv state road map[/url]
travel bobbin lace pillows http://atravel.in/airlines_airlines-out-of-youngstown-ohio train travel from footscray to sanctuary lakes [url=http://atravel.in/adventure_adventure-boy-gifts]adventure boy gifts[/url]

Anonymous said...

drug book [url=http://usadrugstoretoday.com/products/buspar.htm]buspar[/url] peidmonte medical center raleigh nc http://usadrugstoretoday.com/products/avodart.htm
holistic care for diabetes [url=http://usadrugstoretoday.com/categories/cardiovascolari.htm]cardiovascolari[/url] the multidimensional anxiety scale for children profile [url=http://usadrugstoretoday.com/products/mobic.htm ]american manual medical association [/url] breast cancer poem
genworth dental [url=http://usadrugstoretoday.com/products/plavix.htm]plavix[/url] medical and scientific career opportunities in english field http://usadrugstoretoday.com/products/celexa.htm
experience needed for pharmacy school [url=http://usadrugstoretoday.com/products/leukeran.htm]leukeran[/url] stress cause bacterial vaginitis [url=http://usadrugstoretoday.com/categories/perte-de-poids.htm ]allegra ingredients [/url] perscription drug coverage plans

Anonymous said...

racing gocarts for sale in richmond http://xwm.in/royce/royce-fund mercedes benz offer
[url=http://xwm.in/radiator/custom-made-radiator-hose]volkswagen jetta tdi wagonfront license bracket[/url] insurance auto auctons [url=http://xwm.in/freightliner/speedometer-salvage-freightliner]speedometer salvage freightliner[/url]
mercedes remote starter http://xwm.in/fuel/gov-fuel-economy
[url=http://xwm.in/porsche/moe-mistry-porsche]current scenario of indian automobile industyr[/url] signal auto [url=http://xwm.in/acura/acura-cd-player-error-e01]acura cd player error e01[/url]
george glass auto http://xwm.in/buell/ryan-buell-childhood-apparition
[url=http://xwm.in/citroen/size-of-citroen-c2]online automobile auctions in nc[/url] acquisto auto [url=http://xwm.in/royce/rose-royce-wishing-on-a-star-lyrics]rose royce wishing on a star lyrics[/url]