Wednesday, January 20, 2010

Whats left with names...

Bismillah...

Assalamualaikum....
syukur, masih diberi peluang untuk menulis sesuatu...lameeee x updateee~~
had my classes settled and some other things...
been wanting to talk about the trip, but save it for later..
insyaAllah, berazam nak update blog at least once in two or three days... insyaAllah..

lately..terase cam nak berckp pasal name..panggilan...
given names kalau dlm forms..hehe~
setiap name yang diberi, diletak oleh parents ni...
semue da ditapes abes2...da masuk screening machines, da di bedah siasat, semue2 la...
betapa sushnye nak kasi name kat baby baby ni..
then..
bile besar..
name yg cantik2 tu..
da tukar2 da...
especially..
kalau from certain negeri..(tibe2 terasa dengan negeri sendiri..hukhuk,, xper2, berubah2)

names are called that somehow justify how the person is..
katelah name dye Farah, periang, so maksudnya, setiap kali kita panggil name Farah tu kat empunya name, kita mendoakan kegembiraan untuk dye...kita mengharapkan kebahagiaan untuk dye...
so, kalau kiter tukar, jadi tak der maksud or worst sedar tak sedar name yg tukar2 tu ader maksud x elok...xker kiter mendoakan perkara tak baek tuk dye...kawan kiter plak tu...hehe..

suke nak bangkitkan maksud saiful..
saiful diceritakan xder maksud sempurna, just pedang..
namun kalau kiter panggil dye saifullah, da jadi Pedang Allah..alhamdulillah, sedap maksud..hehe

so ape kate..
azam 20 januari ni..
kiter janji ngan diri..
panggil our friends by their given act names..
sebab dlm kiter bergelak ketawa, nak marah ke, nak sound ke,, nak ajak makan ker, time kite sebut name dye tu..at least kiter mendoakan untuk dye...

so, bakal ibu ibu bapa2...letakla name comel2 yer..
heeeee
suke name rayyan..name salah satu Jannah...
Arman...harapan ku,
da da...malalut jer kerja saye..
heeeee~~

so marilah kiter bermula..=]

p/s Tazkirah hari ini...
Bismillahirrahmanirrahim..
"Kamu (umat Islam) adalah umat terbaik yang dilahirkan untuk manusia, (kerana kamu) menyuruh (berbuat) yang maaruf, dan mencegah yang mungkar, dan beriman kepada Allah...." [3:110]
Sesungguhnya, terang Dia jelaskan yang kita adalah sebaek-baek umat-Nya..dan kiter tidak dicipta melainkan untuk beribadah kepada-Nya [51:56]..
Kalau kiter jatuh..kalau kiter sedih..kalau kiter duka...jangan kiter merasa diri ini hina..kerana kita sebaek-baek umat, selagi kita amar maaruf nahi mungkar....same2 kiter hayati 2 ayat ni...
Kebahagiaan, ketenangan, kekuatan. semue kat Dia...
insyaAllah, Dia sentiasa ada..yakin dengan janji-Nya..

segala yang baik itu datang dari-Nya dan yg buruk itu dipamerkan melalui kelemahan diri fatin sendiri..
Jazakillah...


4 comments:

husna said...

wokeh fatin! post yg mantap

izyan.ariff said...

salam~ nama saya izyan= perhiasan.

kalau yan tade pape ke dear. aduiii..hehe

fatiN said...

hahah!~ perlu keeeee...?

yer baek, mulai sekarang saye panggil awak izyan...
ke nok mek ye..? hikhik...
btw, xleyh panggil larleem dos..

pisey said...

nama saya syazana.
maksudnya kecergasan.

syaza.
maksud dia harum.

cergas2 yang wangi.
=)

hehe.